Підготовка міста та управлінців до опалювального сезону зазвичай починається ще наприкінці весни- на початку літа. Уряд прогнозує, що цьогоріч Україну чекає чи не найскладніший опалювальний сезон в сучасній історії. Всі служби працюють в екстра режимі, тому мешканцям як ніколи раніше треба задуматись про підготовку своєї оселі. За інформацією керуючих компаній, велику кількість ситуацій, коли будинок не отримує вчасно тепло, можна легко попередити. Розберемо найбільш типові з них.

Непрацюючий кран Маєвського

Після подачі теплоносія до батарей, перше, що потрібно буде зробити мешканцям – стравити повітря із системи. Для цього використовують крани Маєвського. Такі прилади встановлюються на радіаторах на верхніх поверхах будинку. За їх допомоги мешканці можуть легко і швидко стравити повітряні пробки з системи опалення. До їх виникнення у системі можуть призвести пориви чи будь-які інші аварійні ситуації на міських теплових мережах, а також ремонтні роботи на мережах. Ця процедура необхідна на початку опалювального сезону, коли в систему тільки подали тепло. Повітря в трубах може перешкоджати нормальній циркуляції теплоносія. 

Спустити повітря через кран Маєвського - це задача мешканця, в чий квартирі цей кран розташований. Звісно, слюсарі в порядку черги під час пусконалагоджувальних робіт приїдуть до вас, якщо ви не впораєтесь із цією задачею, і допоможуть. Але минулого року були випадки, коли люди отримували тепло на тиждень пізніше при повній відсутності будь-яких поломок на мережах будинку - просто через те, що мешканець не знав, що достатньо витратити одну хвилину на скидання повітря краном.

Невчасний ремонт батарей в квартирі

Готуватись до зими варто завчасно. Це розуміють всі, але попри це часто мешканці вирішують зробити ремонт труб в квартирі на початку опалювального сезону, тому сусіди змушені чекати, поки одна квартира замінить батареї/поставить кран Маєвського/замінить труби тощо. Щоб попередити незручності для мешканців багатоквартирних будинків наголошуємо, що підготовка до зими розпочалась вже. Якщо ви бачите, що у вашій квартирі треба виконати ремонт на мережах опалення, варто це робити вже зараз, щоб потім не змушувати сусідів чекати. 


Втручання в систему опалення

Минулої осені мешканці однієї з багатоповерхівок по вул. Костянтина Великого страждали через постійне коливання температури теплоносія в системі опалення. Батареї починали гріти, а потім їх температура стрімко падала. Як виявили фахівці, мешканець однієї з квартир облаштував обігрів підлоги, підключившись до внутрішньобудинкової системи центрального опалення. Таким чином, коли вентиль на “теплу підлогу” відкривається, порушується циркуляція теплоносія, і в квартирах по даному вертикальному трубопроводу стрімко падає температура теплоносія в батареях. 

 

Оскільки інженерні мережі в квартирах, як і самі квартири, є приватною власністю, управителі не мають важелів впливу на власників інженерних мереж. Звісно, мешканцю пояснили, що він порушує циркуляцію теплоносія і закликали не використовувати “теплу підлогу”, щоб не нашкодити іншим мешканцям будинку. Але такі випадки не одиничні. Зараз кожен має бути особливо відповідальним. Ми закликаємо не втручатися в систему опалення будинка - шкода від цього буде не лише для ваших сусідів, але і врешті для вас, адже теплоносій через такі втручання охолоджується в усьому будинку, в тому числі і у порушника. 



В керуючій компанії “Місто для людей” мешканці можуть замовити послуги, які не входять до вартості обслуговування багатоквартирного будинку - роботи всередині квартири. Такі замовлення оформлюються як платна заявка. Тепер кожен може полагодити сантехніку, електрику, замінити труби у себе в квартирі за допомогою фахівців компанії.

Спочатку здійснюється виклик фахівця, який чітко визначить фронт робіт, кількість необхідних матеріалів, детально розпише вам які саме деталі вам необхідно придбати для виконання тієї чи іншої роботи, скільки часу знадобиться та, врешті, скільки це буде коштувати. Якщо замовника влаштовують всі умови, то компанія надає платіжку, яку можна оплатити в касі будь якого банку, або за допомогою онлайн банкінгу. І вже при зустрічі з фахівцем у визначений час людина просто надає спеціалісту чек як підтвердження, що замовлення оплачене. 



Тож підготовка до зими має бути вчасною. Щодо інженерних мереж, які знаходяться всередині квартири і є її частиною, обов’язково мають потурбуватися саме власники квартири. І не лише для себе, але і для блага всього будинку.